Monday, October 10, 2011

Ceritera Cinta II


PETANDA CINTA ITU HADIR ...

'Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bilakah ujian itu berlangsung, dan pada saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS untuk memberi semangat kepada kamu.'


Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.'


'Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan sekitar yang mungkin membawa pengaruh buruk kepada kamu. Dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu.'


'Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menempatkan kata-katamu di hatinya. Berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau ucapkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan bagi orang yang mencintai kamu.'


'Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang flu, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.'


'Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia. Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari melaksanaan permintaanmu walaupun sesulit apapun.'


'Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu adalah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.'


'Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.'


'Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban kerananya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu CINTA.'


'Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.'


'Jika kamu merayakan hari ulang tahun dan kamu tidak mengundangnya, maka setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.'


'Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga - walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia boleh.'


'Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu sakit kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu, dia akan meminta maaf dan tidak akan melakukannya lagi.'


'Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan, dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.'


Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang berbicara di telepon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menyejukkan hatinya.


'Kalau kamu melihat HP-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun kamu mengirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khusus dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.'


**********************************************


PETUA MENDAPAT PASANGAN
Mencari pasangan bukan sekadar mencari cinta, tetapi mencari teman pengubat jiwa….PETUA 1


Semua orang ada jodoh ataupun pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.


PETUA 2


Jodoh itu ketentuan Tuhan dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh beserta Tawakkal, dengan izin Tuhan akan menemukan anda dengan pasangan anda.


PETUA 3


Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.


PETUA 4


Seimbangkan hidup anda dengan sempurna supaya diri anda menjadi magnet yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.


PETUA 5


Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.


PETUA 6


Supaya mudah disayangi, cuci hati dengan menjaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Quran, memaafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.


PETUA 7


Sayangi semua orang di sekeliling anda supaya mereka juga menyayangi anda. Sekiranya anda membenci orang, ditakuti pasangan akan membenci anda.


PETUA 8


Orang yang sedang mencari pasangan mesti sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik.


PETUA 9


Bagi lelaki, tarikan pertama adalah pakaiannya. Bagi perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.


PETUA 10


Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.


PETUA 11


Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.


PETUA 12


Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini.


PETUA 13


Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik patut disegerakan.


PETUA 14


Tidak salah untuk orang perempuan memulakan perkenalan. Orang lelaki sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang memulakan.


PETUA 15


Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat dengan menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa ataupun kurang sopan.


PETUA 16


Berbual dengan pasangan. Tahu apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.


PETUA 17


Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera supaya bakal pasangan rasa selesa.


PETUA 18


Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.


PETUA 19


Berdoa dan latih diri supaya kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.


PETUA 20


Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap orang lain boleh menyebabkan bakal pasangan benci ataupun tidak tertarik kepada kita.


PETUA 21


Bagi wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.


PETUA 22


Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan reda dengan pemberian lelaki itu.


PETUA 23


Perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.


PETUA 24


Orang lelaki perlu belajar mengenai karenah orang perempuan seperti perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.


PETUA 25


Elakkan memberi tumpuan pada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk ataupun memalukan bakal pasangan.


PETUA 26


Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.


PETUA 27


Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan.


PETUA 28


Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifat dirinya sendiri.


PETUA 29


Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering berasa atau berfikir seperti yang dia rasa ataupun fikir. Keserasian adalah tarikan.


PETUA 30


Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki membentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.


PETUA 31


Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada pelbagai segi seperti fahaman politik, aktiviti keagamaan, hobi, sikap terhadap harta dan wang.


PETUA 32


Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain sekiranya mempunyai satu ataupun dua persamaan yang mendalam seperti suka bersukan, melancong ataupun ramai anak.


PETUA 33


Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak angkat gelas, serentak berdiri dan serentak hendak ke tandas.


PETUA 34


Tawan hati bakal pasangan dengan mempamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian seperti sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.


PETUA 35


Dua insan mudah serasi apabila mempunyai pandangan yang sama menenai hubungan tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.


PETUA 36


Kenal pasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri itu.


PETUA 37


Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda pasti tertarik kepada anda sekiranya anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta ataupun kedudukannya.


PETUA 38


Bakal pasangan pasti tertawan kepada anda sekiranya anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.


PETUA 39


Keikhlasan amat penting dalam memuji ataupun memotivasikan bakal pasangan. Sekiranya anda didapati berbohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada anda.


PETUA 40


Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna berbanding kawan lama.


PETUA 41


Ulang sebut perkataan, ayat ataupun slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan pasti dia tertawan kepada anda.


PETUA 42


Kenal pasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.


PETUA 43


Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji, cari pujian yang original bagi menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dihargai.


PETUA 44


Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian ataupun kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.


PETUA 45


Sekiranya bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.


PETUA 46


Cari keunikan, kelainan ataupun kegilaan bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan itu. Ini buat dia rasa istimewa.


PETUA 47


Ramai pasangan sengsara apabila isteri terlalu cantik ataupun suami terlalu handsome. Justeru, cari pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.


PETUA 48


Orang yang berasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan pada diri dan bentuk keyakinan diri. Keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.


PETUA 49


Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman seperti bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.


PETUA 50


Untuk menjadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.


PETUA 51


Lelaki perlu mempamerkan sifat kelakiannya di samping sifat lembut dalam dirinya seperti lebih perihatin, memahami emosi, timbang rasa dan gunakan gerak batin.


PETUA 52


Perempuan perlu mempamerkan sifat kewanitaan di samping sifat maskulin seperti minat bersukan, memancing dan aktiviti macho yang lain.


PETUA 53


Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya ataupun sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.


PETUA 54


Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan perlu elakkan diri daripada bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya berkenaan sesuatu perkara, peristiwa ataupun situasi.


PETUA 55


Orang lelaki amat pantang apabila bakal pasangan menempelak ataupun menunjukkan kesilapan ataupun kebodohan lelaki itu. Ini cara terbaik bagi memutuskan hubungan.


PETUA 56


Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.


PETUA 57


Apabila bercakap dengan lelaki, orang perempuan perlu fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela akan membunuh minat lelaki terhadapnya.


PETUA 58


Sekiranya orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengar dengan teliti dan jangan komen ataupun cuba beri nasihat.


PETUA 59


Sekiranya lelaki marah, jangan sibuk bertanya kenapa. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa bagi dia merawat dirinya sendiri.


PETUA 60


Fahami orang lelaki suka bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.
DOA-DOA PILIHAN


Ayat Seribu DinarDoa Pengasih 1Mafhumnya :


Allah Maha Lembut terhadap hamba-hamba-Nya; Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Kuat Lagi Maha Perkasa.


Doa Pengasih 2Mafhumnya :


Katakanlah : ''Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.'' Allah Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.Doa Pendekat JodohMafhumnya :


Ya Allah...! Bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu-pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu Syurga, Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.Doa Pelindung daripada Sifat Negatif
Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari perasaan keluh kesah dan dukacita dan aku berlindung dengan-Mu dari sikap kelemahan dan kemalasan dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat ketakutan dan kebakhilan dan aku berlindung dengan-Mu dari tekanan hutang dan kekerasan lelaki.Doa Pelembut Hati
Mafhumnya :


Kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.


Dialah Allah Yang tiada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia, Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.


Dialah Allah Yang tiada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia, Maharaja, Yang Maha Suci, Yang Maha Sejahtera, Yang Mengurniakan keamanan, Yang Maha Memelihara, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Berkuasa, Yang Memiliki Segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka sekutukan.


Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai Nama-Nama Yang Paling Baik. Bertasbih kepada-Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Dan Dia-lah Yang Maha Perkasa Lagi Maha Bijaksana.(Y.Bhg. Dato' Dr. Mohd Fadzilah Kamsah)

VCD Petua Mendapat Pasangan yang memang BEST giler! Sangat bermanfaat bagi mereka yang sedang mencari pasangan hidup.

**********************************************

No comments:

Post a Comment