Friday, August 10, 2012

IBU (KEKASIH SEJATI)


IBU (KEKASIH SEJATI)

DALAM REDUP MATAMU ITU
TERSIMPAN KEMAS MAKNA SERIBU

BICARA CITA MENGGUNUNG TINGGI
NUKILAN BUAT ANAKMU INI
 
POHONAN HIJAU UTUH MERIMBUN

TEMPAT UNGGAS MENUMPANG TEDUH
AGUNGNYA JASAMU NAN MENIMBUN 
TEMPAT KASIHKU TUK BERLABUH

KEPAYAHAN HIDUP SANGGUP KAU REDAHI

WALAUPUN BERTEMAN AIR MATA
AZIMAT KETABAHAN TEGUH DALAM DIRI 
DEMI MELIHAT ANAKMU BERJAYA

DI MANA KAN KU CARI

KEKASIH SEJATI
SEPERTIMU IBU YANG KU SAYANGI

OH TUHANKU 
BERIKANLAH IBU
RAHMATMU OH TUHAN
DI DUNIA AKHIRAT BAHGIA BERPANJANGAN 

OOO... 
OOO... 
OOO... 
OOO... 

IBU...


KOMPOSER :
A PEACE
LIRIK :
A PEACE


Dedikasi : 

~Selamat Menyambut Ulangtahun Kelahiran MA~
11/08/2012*************************************************************


Firman Allah S.W.T., Mafhumnya : 
"Dan Kami wasiatkan kepada manusia terhadap ibu bapanya. Ibunya mengandungkan dengan (menderita) kelemahan di atas kelemahan dan menceraikannya daripada susuan dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada ibu bapamu. Kepada-Ku tempat kembali." 
{Surah Luqman, Ayat 14}
 *************************************************************


1 comment:

 1. 15 Anugerah Maha Pencipta buat kaum Hawa :

  1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah S.A.W. keluar mengiringi jenazah. Baginda mendapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. Lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,“Tidak”.

  Sabda Baginda, “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum lelaki.”

  2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

  3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.

  4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah (Kaabah).

  5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”

  6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”

  7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas takhta di hari akhirat.”

  8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

  9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”

  10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai syurga serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”

  11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

  12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.

  13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

  14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

  15. “Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya.”

  ReplyDelete