Wednesday, November 28, 2012

Never Give Up!

"Obstacles are Power Generators"


YBhg Tan Sri Dato’ Sri Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar, FASc, PEng.

P.S.M., S.S.A.P., D.J.M.K., D.S.P.N., D.J.N., D.S.M., B.C.N.

Naib Canselor UiTM
   
Semangat Juang Tan Sri VC


Dari seorang kanak-kanak jalanan yang nakal hingga ke menara gading seterusnya menjawat jawatan tertinggi dalam pengurusan sebuah universiti tersohor, itulah Naib Canselor Universiti Teknologi MARA, YBhg. Tan Sri Dato’ Sri Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar, FASc, PEng. Beliau telah ditakdirkan Allah S.W.T. untuk berjaya. Daripada seorang insan kerdil, yang dahulunya hidup dalam serba kepayahan dan terpaksa mengharungi pelbagai liku kesempitan kehidupan, kini beliau telah menjadi bukti dalam lipatan sejarah kerana berjaya meraih satu pencapaian yang tertinggi dalam sebuah institusi pengajian tinggi. Pencapaian tertinggi ini bukan sahaja untuk dirinya dan keluarganya malahan ia kejayaan dan kebanggaan untuk seluruh masyarakat umum dan warga UiTM khususnya.

Beliau berpegang kepada falsafah iaitu obstacles are power generators bermaksud “Cabaran adalah penjana kuasa.” Sepanjang pengalaman yang lalu beliau sentiasa diuji dan dicabar serta berdepan dengan pelbagai halangan. Namun segala ujian dan kesukaran itu mampu ditangani dengan baik. Beliau seorang yang berpegang kepada prinsip dan mempertahankan apa yang beliau percaya. Sikapnya yang tegas dan berdedikasi telah meletakkan UiTM sebagai sebuah universiti unggul bertaraf dunia.

Di antara sumbangannya yang besar ialah mencetuskan idea inovasi dan seterusnya mewujudkan peluang baru dalam program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB). Kejayaan program ini yang telah memberi peluang pendidikan percuma kepada golongan miskin dan luar bandar dari kalangan masyarakat Bumiputra adalah sesuatu yang memberangsangkan.

Sekiranya ibu Tan Sri masih ada, beliau pasti akan berbangga dengan pencapaian anaknya kini. Mengimbas kembali zaman kanak-kanaknya, banyak pesanan ibu yang membimbingnya hingga kini terutama ketika peristiwa dia dipukul hingga berdarah bibirnya. Ibunya menjerit dalam dialek Pulau Pinang siapakah yang mencederakannya? Dan jika beliau tidak bersalah, beliau mesti bangun melawan kembali demi untuk mendapatkan hak kebenarannya. Dengan pengalaman sebagai ibu yang gigih membesarkan sembilan orang anak-anak, pastinya ibunya tidak akan membiarkan anak sulungnya asing dari undang-undang kehidupan yang mencabar di luar. Padanya dalam realiti hidup ini hanya yang berjiwa kental akan berjaya.

Berbekalkan semangat waja ibunya yang sangat dikasihi, Tan Sri terpaksa menghabiskan usia mudanya bekerja keras di jalanan untuk menyara kehidupan diri dan keluarganya. Namun pengalaman itu dapat dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Ia menjadi batu loncatan untuknya sebagai street smart kid (kanak-kanak jalanan yang bijak) untuk beliau mempelajari, mengetahui dan mengurus kehidupan dengan lebih baik. Pengalaman sebagai pemandu pelancong kepada tentera Amerika yang berkhidmat di Vietnam dan pelancong-pelancong asing lain membawa mereka melawat tempat-tempat makan yang menarik, tempat bersejarah dan mengenali budaya tempatan sekitar Pulau Pinang, telah banyak meningkatkan kemahiran bahasa Inggerisnya.

Beliau telah berkawan dengan kanak-kanak berbangsa Cina dan telah mempelajari Bahasa Hokkien. Beliau juga meminati filem Hindustan dan sukan tinju Thai, Muay Thai. Beliau meneruskan minatnya dan berlatih bersungguh-sungguh hingga berjaya memenangi pertandingan tinju. Wang hasil dari kemenangan diserahkan kepada ibunya.

Semasa bekerja sambilan di sebuah kedai gunting rambut beliau bijak menggunakan masa lapang untuk membaca majalah Readers Digest. Secara tidak langsung memperbaiki penguasaan Bahasa Inggerisnya beliau.

Pada suatu hari, nasibnya telah berubah. Seorang lelaki Melayu yang menyaksikan perlawanan tinju telah memilihnya dan membantunya mengisi borang untuk memohon masuk ke Institut Teknologi MARA (ITM). Di sinilah bermulanya perubahan nasib beliau. Apabila menerima surat tawaran kursus Pra Diploma, ibunya tidak mempunyai apa-apa walaupun sebuah beg untuk pakaian. Untuk menghantarnya ke UiTM, ibunya terpaksa meminjam wang dan menggunakan pakaian yang didermakan orang. Beliau melangkah kaki ke menara gading tanpa menyedari inilah nasib yang telah ditentukan Allah S.W.T. Ianya menjadi detik bersejarah yang akhirnya mengubah destininya selama-lamanya.

Kehidupannya sebagai seorang pelajar penuh rintangan dan tidak sama seperti pelajar-pelajar lain. Beliau terpaksa bekerja di tapak pembinaan untuk menyara pengajian dan menanggung adik-adiknya. Akhirnya beliau gagal buat kali pertama.

Semasa pulang ke kampung dengan penuh kesedihan dalam keretapi, beliau telah disapa oleh seorang lelaki budiman yang lengkap berbaju melayu hitam dan bersongkok segak. Setelah mendengar rintihan beliau, lelaki melayu itu bertanya empat soalan yang memberi kesan yang mendalam dalam hidupnya.

Adakah kamu sembahyang?

Adakah kamu percaya kepada Tuhanmu?

Adakah kamu sayangkan ibumu?

Adakah kamu ingin membantu kanak-kanak miskin sepertimu, di masa hadapan?

Jawapan beliau adalah Ya kepada semua soalan yang telah diajukan.

Akhirnya keretapi sampai ke Bagan Serai. Melalui nasihat yang diterimanya dari lelaki budiman itu, beliau memahami semua soalan-soalan itu dan itu membuatnya terus bersemangat dan tidak menoleh ke belakang lagi. Siapa sahaja yang diajukan pertanyaan sebegini akan berfikir panjang untuk menghargai dan lebih memahami erti kehidupan ini.

Mengetahui kesungguhan dan masalah yang dihadapi, seorang pensyarah Fiziknya yang berbangsa Cina bernama Miss Tan bersetuju menawarkan bantuan kewangan untuk beliau meneruskan pengajiannya. Beliau kemudiannya diberi peluang kedua yang istimewa, terpulang kepadanya menggunakan dengan sebaik mungkin.

Menurut beliau, setiap PINTU yang bertanda ‘PUSH’ merupakan satu peluang, ia adalah pintu kepada segala kejayaan. Jika anda tidak membukanya bermakna anda tidak membuat apa-apa untuk diri anda.

Dalam kalangan pelajar universiti hari ini, beliau seorang yang mesra pelajar dan dikenali sebagai ayahanda di laman sosialnya yang mencecah 55,000 orang rakan Facebook. Beliau sebenarnya seorang yang mudah didekati oleh golongan pelajar. Beliau sedia menerima idea baru dan seorang pendengar yang baik kepada semua masalah yang dihadapi pelajar.

Dalam usianya yang mencecah 60 tahun ini, beliau amat aktif dan kekal bersemangat. Beliau juga amat bertuah kerana mempunyai isteri yang penyayang iaitu Prof. Puan Sri Datin Sri Dr. Hanizah Abdul Hamid, pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam UiTM. Mereka dikurniakan tiga orang anak perempuan.

Selain mempunyai PhD dalam bidang Kejuruteraan Awam dari University Sussex, United Kingdom, beliau turut memiliki dua sarjana serentak dalam Kejuruteraan Awam dan Ekonomi dari Colorado State University di Amerika Syarikat. Pada tahun 2011, Universiti Stuttgart, Jerman telah menganugerahkan beliau Ijazah Doktor Kehormat.

“Destini telah mendorong saya ke jalan yang betul.......selebihnya saya berusaha sedaya mungkin untuk mencorakkan masa depan saya.”
Sebagai tokoh ternama yang berjawatan tinggi, beliau tidak terkecuali untuk berdepan dengan pelbagai pihak. Beliau tetap bertahan dan berpegang kepada prinsip yang betul. Ini adalah kesan pengalaman hidupnya yang telah lama berjuang di gelanggang kehidupan yang mencabar sebelum ini. Beliau turut memberi nasihat berpandukan prinsip Muay Thai yang diminatinya bahawa seseorang pejuang itu tidak akan berundur dari sesebuah gelanggang sehinggalah tamat perlawanan.
Beliau juga percaya golongan muda hari ini perlu mendengar dan menerima nasihat yang baik dengan pendekatan yang betul, disamping mengamalkan teknik pemikiran yang strategik.
Hakikatnya terdapat banyak kritikan dan pertembungan pendapat dalam kerjayanya namun segalanya ditempuh dengan semangat juangnya yang kental dan tidak mengenal erti kalah.
  
Sumber : THE STAR 18 Nov 2012

******************************

Firman Allah S.W.T., Mafhumnya :

Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya. Dan janganlah kamu putus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari Rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir.

(Surah Yusuf, Ayat 87)


Firman Allah S.W.T. lagi, yang bermaksud :

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang ada pada diri mereka.”


(Surah ar-Ra'd, Ayat 11)


******************************


2 comments:

 1. YBhg. Tan Sri Dato' Sri Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Bin Abu Bakar, FASc, PEng.

  ACADEMIC & PROFESSIONAL QUALIFICATIONS

  • D.Phil (Civil Engineering), University of Sussex, U.K. (1992)

  • MSc. (Civil Engineering), Colorado State University,U.S.A,(1980).

  • MSc. (Economics), Colorado State University, U.S.A, (1980)

  • B Eng (Hons) Civil Engineering, ITM, Malaysia,(1977)

  • MCE, Sekolah Menengah Teknik Pulau Pinang (1969)

  • LCE, Methodist Boys School, Pulau Pinang (1967)

  • Pykett Methodist Boys School, Pulau Pinang (1964)

  • Registered Professional Engineer, Board of Engineers, Malaysia

  • Fellow of the Institution of Engineers, Malaysia (1999)

  • Fellow of the Academy of Science, Malaysia (2003)

  • Professional Engineer, Board of Engineers, Malaysia

  WORK EXPERIENCES

  • Lecturer (1980-1982)

  • Head, Civil Engineering Department (1982-1983)

  • Deputy Head, Centre for Preparatory Studies (1984-1985)

  • Deputy Head, Development and Construction of UiTM Campuses

  • Study Leave for PhD in UK (1989-1991)

  • Assistant Director of Academic Affairs (1992-1994)

  • Assistant Rector of Academic Affairs (1994-1995)

  • Assistant Vice Chancellor for International Affairs (1996-1999)

  • Assistant Vice Chancellor for Student Affairs (2000-2001)

  • Dean, Faculty of Civil Engineering (2002-2003)

  • Director, UiTM Penang Campus (2003-2004)

  • Deputy Vice Chancellor for Academic and International Affairs (2004-2007)

  • CEO, Project Management Office (PMO), Ministry of Higher Education (2007-2009)

  • Vice Chancellor/President, Universiti Teknologi MARA (from January 2010)


  AWARDS & HONOURS

  MALAYSIAN STATE AWARDS

  • Panglima Setia Mahkota (P.S.M.), Malaysia (2013)

  • Sri Sultan Ahmad Shah (S.S.A.P), Pahang (2012)

  • Dato’ Paduka Mahkota Kelantan (D.J.M.K), Kelantan (2010)

  • Darjah Setia Pangkuan Negeri, (D.S.P.N), Penang, (2000)

  • Darjah Seri Melaka (D.S.M), Malacca, (1997)

  • Darjah Johan Negeri (D.J.N),Penang, (1997)

  • Bintang Cemerlang Negeri (B.C.N),Penang, (1996)

  OTHER NATIONAL & INTERNATIONAL AWARDS

  • Malaysian Government Award on Nation Building (2010)

  • Education Excellent Leadership Award (Malaysian Government) (2010)

  • National Science Award for promoting Science Education in Malaysia (1997)

  • Excellence Service Award, Institut Teknologi MARA, Malaysia (1994)

  • Quality Award, Institut Teknologi MARA, Malaysia (1993)

  • Certificate of Merit, Malaysian High Commissioner’s Award for Academic Excellence, UK (1992)

  ReplyDelete
 2. ACHIEVEMENTS

  1. PhD Supervisor - Thesis entitled Satellite-based Quantitative Rainfall Estimation for Flood Forecasting

  2. Excellent Phd Thesis Award by the Water Resources Division, Institute of Engineers Malaysia

  3. Gold Award, IID (Invention, Innovation and Design Competition) 2008. Product/software entitled Geostationary Meteorological Satellite-based Rainfall Estimation (GMS-Rain)

  4. Gold Award, ITEX (International Technology Exhibition) 2008. Product/software entitled Geostationary Meteorological Satellite-based Rainfall Estimation (GMS-Rain)

  5. INPEX Excellent Award, Pittsburgh USA, 2008. Product/software entitled Geostationary Meteorological Satellite-based Rainfall Estimation (GMS-Rain)

  6. Bronze Award: IENA Nuremberg, Germany, 2008. Product/software entitled Geostationary Meteorological Satellite-based Rainfall Estimation (GMS-Rain)

  7. Development of A Low Cost Plug Flow Anaerobic Digester for Farm Waste Treatment and Biogas Production (GOLD), Inventions, Innovations and Design, IID 08, Malaysia

  8. Stream Corridor Restoration Study on Sg. Permatang Rawa, Penang (BRONZE), Inventions, Innovations and Design, IID 08, Malaysia

  9. Development of A Low Cost Plug Flow Anaerobic Digester for Farm Waste Treatment and Biogas Production ITEX 08 Gold Award – 1, IENA Award – 1, Invention, Innovation and Industrial Design, ITEX Malaysia 08

  10. Development of A Low Cost Plug Flow Anaerobic Digester for Farm Waste Treatment and Biogas Production, SILVER AWARD, BRUSSELS EUREKA Innova 08, Belgium

  11. INPEX Excellent Award, Pittsburgh USA, 2008 Product: GMS-Rain

  12. Bronze Award : IENA Nuremberg, Germany, 2008
  Product: GMS-Rain

  CONTRIBUTIONS

  CONTRIBUTION TO GERMAN EDUCATION IN MALAYSIA

  • Responsible for initiating Malaysian German education links through the Ministry of Science, Arts and Culture of Baden Württemberg since 1994. Hundreds of Malaysian students have graduated from Universities in Germany

  • Initiated German as a third language in Universiti Teknologi MARA

  • Initiated the purchase of German-based educational equipment for Engineering and Science laboratories in Malaysian Universities

  • Responsible for bringing German exchange students to Malaysia

  • Initiated a number of German Malaysian technology exchange

  • Responsible for setting up a research centre in Malaysia using the same Model as WAREM, University of Stuttgart

  • Initiated a similar program to the German Elite University program using the German Model in Malaysia

  • Responsible for linking various Malaysian Universities with German universities

  • Guest Professor, WAREM, University of Stuttgart (since 2000)

  Source : http://saholhamid.uitm.edu.my/

  ReplyDelete